Hiç dikkat ettiniz mi bilmiyoruz ama polimer kil ambalajları üzerinde mikrodalga fırına koymamanız gerektiğine dair uyarılar bulunur. Bu uyarı oldukça yerinde ve doğru yazılmış bir uyarıdır ve neden yapılmaması gerektiğini açıklamaya çalışacağız.
Mikrodalga Polimer Kili Isıtır mı?
Mikrodalgada polimer kil pişirebilir misiniz? Yaptığınızda ne olur? Mikrodalgalar, radyo dalgaları gibi bir enerji türüdür ve yiyeceklerin içinden geçtiklerinde su, şeker ve yağ moleküllerini titreştirir. Bu titreşim moleküllerin birbirine sürtünmesi veya çarpmasına sebep olur. Bu çarpışma sırasında ısı açığa çıkar. İşte bu ısı aslında yemeğinizi ısıtan veya pişiren şeydir. Polimer kilin içinde su ve şeker molekülleri yoktur, ancak yağ molekülleri vardır. Mikrodalga enerjisi polimer kil kütlesinden geçerken, yağ molekülleri titreşmeye ve ısınmaya başlar. Ya sonra…
Mikrodalga Fırında Polimer Kile Ne Olur?
Mikrodalgalar polimer kilin her bölgesini eşit olarak ısıtamayacağı için kütlenin bazı kısımları kürleşmeye ve sertleşmeye başlarken bazı kısımlar ise yumuşak kalır. Mikrodalga fırınlar kilin iç kısmını dışa oranla daha fazla ısıtır. Bu nedenle pişirme devam ederken kütlenin bazı kısımları aşırı ısınmaya, erimeye, kabarcıklaşmaya ve kaynamaya başlarken polimer kil kütlesinin diğer kısımları sertleşmeye başlar. Birkaç dakika sonra, aşırı ısınan polimer genişleyecek ve sıvı bir hal almaya başlayacaktır. Fazla ısınan bu sıvılaşmış kısım oksitlenmeye (yanmaya), siyaha dönmeye ve duman çıkarmaya başlayacaktır. Polimer kil yandığında, solunması zararlı olan ve akciğer dokusuna zarar verebilecek kokulu hidrojen klorür gazı açığa çıkar. Yanmış kilden çıkan hidrojen klorür gazı tehlikesine ek olarak, erimiş kil çok sıcak olduğu ve hızlı soğumayacağı için dokunursanız elinizi yakma riskiyle de karşı karşıya kalırsınız.
Polimer Kili Mikrodalgada Yumuşatmaya ne dersiniz?
Polimer kili yumuşatmak için mikrodalga kullanabilir misiniz? Hem evet hem de hayır. Tıpkı tereyağı, çikolatalı kurabiye hamuru gibi, polimer kil ısındığında yumuşar. Aynı şekilde bir yumuşatma işlemi yapmak için mikrodalga kullanılabilir, ancak dikkatli olmak gerektiğini lütfen unutmayın. Uygun zaman ayarını yapamaz ve çok uzun tutarsanız yukarıda anlatıldığı gibi erir ve yanar. Önerimiz, polimer kil kütlesini dilimlemeniz ve ardından bir seferde en fazla 10 saniye süre ile mikrodalgaya koymanız şeklinde olacaktır. 10 saniyeden daha fazla sürede yanma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kontrollü olmakta fayda var.
Kili genellikle bir kilitli naylon poşet içinde cebinize koyarak ısıtmanızı veya başka bir yol olarak yine bir poşet içinde yaklaşık 10 dakika kadar sıcak musluk suyuna batırmanızı öneriyoruz.
Polimer Kili Mikrodalga Fırında Kaynatmak mı?
Bazı insanlar, polimer kili su dolu bir kabın içinde mikrodalga fırında kaynatarak pişirdiğini iddia ediyorlar fakat bununla ilgili bir sorun var. Suyun kaynama derecesi 100 °C ve su bu derecenin üzerinde ısıtılamaz, (100 ° C rakım ve su sertliğine bağlı olarak birkaç derece fakedebilir). Bu basit bir fizik gerçeğidir. Oysaki polimer kil markaların çoğunun kürleme sıcaklıkları 110 °C nin üzerindedir. Kiliniz kaynatmadan sonra sertleşmiş gibi görünse de tamamen kürlenmemiş dolayısıyla zayıf ve kırılgan olacaktır.
Kilin kendisi mikrodalga enerjisini emer ve suya batırılmış olsa bile hala aşırı ısınabilir. Mikrodalga fırında kilin alacağı ısı miktarını kontrol etmek çok zordur. Kaliteli ve tekrarlanabilir bir kürleme için iyi kalibre edilmiş bir standart bir fırın kullanmalısınız.
Hem Mikrodalga Hem de Konveksiyon Fırınlar
Polimer kili pişirmek için ikisi bir arada (mikrodalga / konveksiyon) bir fırın kullanılabilir mi? Evet, mikrodalga kısmını kapatabiliyorsanız ve fırın normal bir konveksiyon fırını gibi çalışıyorsa tabii ki kullanılabilir. Polimer kilin doğru şekilde pişirilmesi hakkında daha fazla bilgi için, Polimer Kil Fırınlama konusundaki yazılara göz atın.
[…] Mikrodalga fırında pişirmeyin. […]
Permalink[…] Polimer kili pişirmek için mikrodalga kullanmayın. Mikrodalga ısıtma yöntemidir pişirme değil. Mikrodalga fırına koyulan polimer kil kıvılcımlara ya da buna benzer bir şeye neden olmaz, ama yandığında dumana ve kötü kokuya neden olacaktır! […]
Permalink[…] Mikrodalga fırın kullanamazsınız. […]
Permalink