• 0 258 241 40 22    |    info@polimerkil.com

Sepetinizde hiç ürün bulunmuyor

polimer-kil-pisirme-ipuclari

Polimer kil, normal fırında evde pişirebileceğiniz bir modelleme malzemesidir. Bugün projelerinizi pişirirken iyi sonuçları elde etmek için lazım olabilecek ipuçları ve püf noktalarına odaklanacağız.

Polimer Kil Pişirme İpuçları

  • Polimer kilde tam füzyon elde etmek için yeterince uzun ve yeterince sıcak olmalıdır.
  • Pişirme sırasında hassas yapıların desteklenmesi gerekir, bu nedenle bunun için mısır nişastası yatağı kullanabilirsiniz. Tuvalet kağıdı da iş görebilir. Kilinizin arka kısmını parlak ve düzgün tutmak için bir parça kağıt veya karton koyabilirsiniz.
  • Fırın rezistansı çok sıcak olabilir ve sıcaklık ayarı doğru olsa bile kahverengileşmeye neden olabilir. Daima çalışmanızı örtün, direkt ısıdan koruyun.
  • Ön ısıtma yapmak, fırın içi sıcaklığını termometre ile kontrol etmek en iyi sonuçları almanıza yardımcı olur
  • Kaynatma polimer kilin tam kürlenmesini sağlamaz, düzgün bir pişirme yöntemi değildir.
  • Seramik karo ve fayanslar fırının sabit bir sıcaklığı korumasına yardımcı olabilir.

Polimer Kil Projelerimi Nasıl Pişiririm

Her aşçı gibi, her polimer kil sanatçısının kil projelerini pişirmek için tercih ettiği bir yolu ve yöntemi vardır. Bazı yöntemler önereceğiz siz kendinize göre yöntemler geliştirebilirsiniz.

Ev fırını veya ayrı bir fırın kullanabilirsiniz. Doğru fırın seçimi ile ilgili yazıyı okumayı unutmayın. Neredeyse her zaman polimer kil projelerinizi kapatın, biri kapak olarak ters çevrilmiş iki alüminyum folyo içine veya topraktan yapılmış güveç tencere içine koyabilirsiniz. Alüminyum folyo kabın veya tencerenin içine bir seramik fayans, sonra bir parça hurda kopya kağıdı yerleştirin, onun üzerine de polimer kil çalışmanızı koyup kapağı kapatın ve fırına koyun.

Fırının doğru sıcaklıkta çalıştışıp çalışmadığını görmek için bir fırın termometresi kullanın.

Fırını önceden doğru sıcaklığa kadar ısıtıldığından emin olarak ısıtın. Sonra folyo kapları fırına koyun, kapağı kapatın ve zamanlayıcıyı başlatın. Eskiden fırının zamanlayıcısını kullanabilir ve ayrıca cep telefonunuzdan da bir zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz.

Zamanlayıcı bittiğinde, folyo kapları fırından çıkartın kapağını açarak projenizi kontrol edim. Eserinizin kendi kendine soğumasına izin verebilirsiniz veya altındaki seramik karo ısıyı uzun süre tuttuğundan soğuması uzun süre alabilir kabın içinden altına koyduğunuz kağıttan tutarak tezgah üzerine koyabilirsiniz.

Bir çoğu için pişirmenin en yaygın yolu budur. Ama bundan farklı yöntemler de uygulanabiliyor.

Polimer Kil Ne Kadar Süre ile Pişmeliyim?

İnsanların bu konuda kafalarının karışması şaşırtıcı bir durum değil. Çeşitli polimer kil paketleri üzerinde size pişirme süresi hakkında bilgi vermektedir.

Fimo: 30 dakika
Pardo Art Clay: Minimum 30 dakika
Cernit: Yaklaşık 30 dakika
Kato Polyclay: 10 dakika
Premo: 1/4 ″ (6mm) kalınlık başına 30 dakika
Sculpey: 1/4 ″ (6mm) kalınlık başına 15 dakika

Çoğu polimer kil sanatçısı, bunların kullanmanız gereken mutlak minimum süreler olduğu konusunda hemfikirdir. Polimer kil, bu minimum sürelerden daha uzun pişirildiğinde çok daha güçlü hale gelir. Polimer kili çok uzun süre, hatta saatlerce pişirerek yakamaz veya zarar veremezsiniz. Fırında çok uzun süre bırakılırsa yanacak olan gıdalardan farklı olarak (nem dışarı atıldığından), polimer kil doğru sıcaklıkta pişirilirse yanmaz. Sınırlayıcı faktör, polimer kilin açık renklerinin fırında daha uzun süre koyulaşıp kahverengileşmesidir.

Genellikle 6mm kalınlık için en az 45 dakika ve daha kalın parçalar için daha da uzun pişirmenizi önerirler. En iyi sonuçlar için, bir paketin söylediklerini değil, sizin için uygun olanı yapın.

Parçanızı yeterince uzun pişirdiğinizden emin değil misiniz? Polimer kilinizin yeterince pişip pişmediğini nasıl anlayabileceğinizi Bölüm 4 – Polimer Kilinin Ne Kadar Süre Pişeceğini anlattığımız yazıdan öğrenebilirsiniz.

Fırındaki Konumu

Polimer kilinizi fırına koyduğunuzda, mümkün olduğunca herhangi bir ısıtma elemanına çok yakın olmamasına ve ortalamaya çalışın. Isı, fırının içinde eşit olarak dağılabilmesi için eşyalarınızın etrafında iyi hava dolaşımı sağlamalalı. Bu nedenle eserinizi orta rafa, ısı elemanlarından eşit uzaklıkta ve fırının duvarlarından uzakta tutun. Rezistanslı bir fırınında, pişirme odası çok küçük olduğu için bu açıkça daha zordur. Ancak projenizin bazı kısımları ısıtma elemanına çok yakınsa yanar.

İşinizi fazla ısıdan korumak

Fırındaki toplam sıcaklık ayarladığınız yerde kalsa bile, rezistans her açıldığında, kırmızı sıcak yanar ve çok yakınsa polimer kil parçalarınızı kızartabilie. Güzel eserlerinizi pişirme felaketlerinden korumanın en iyi yolu, onu örtmek ve üstü kapalı tutarak sıcaktan korumaktır.

Alüminyum folyo kaplar kullanabilirsiniz. Daha büyük projeler için alüminyum folyo kullanabilirsiniz ya da bir güveç tenceresi. İşinizi örtmek, onu ısıtma elemanından korur ve aynı zamanda içerdiği ısının iç kısımda sabit bir seviyede tutulmasına yardımcı olur, daha eksiksiz ve güvenilir bir pişirme sağlar.

Folyo kapları metal kağıt kıskaçları ile kenarlardan sıkıştırarak kapatmak oldukça fayda sağlar. Tamamen kapalı bir kap halinde kullanmanın bir başka harika etkisi, fırınlama sırasında polimer kilinden gelen kokuları büyük ölçüde engeller.

Sabit Sıcaklığın Korunması

Konveksiyon fırınları sabit bir sıcaklıkta tutmakta çok daha iyidir, ancak geleneksel ve rezistanslı fırınlar alanı ısıtmak için bir açık  bir kapalı bir ısıtma elemanı kullanır. Rezistans daha önce belirtildiği gibi kilinizi yakabilir, ancak sıcaklık tüm zaman boyunca yeterli yükseklikte kalamazsa da eserlerinizin tam pişmesi sağlanamaz. Fırınınız, ısı elemanı tekrar devreye girmeden önce oldukça soğuyan fırınlardan biriyse, fırının ortasındaki rafa seramik karolar yerleştirmek yardımcı olabilir. Seramik karolar, ısıyı belli bir seviyede tutmaya ve eşit bir şekilde dağıtmaya yardımcı olmak için “ısı emici”  bir işlev görecektir.

Bu yüzden folyo kap pişirme sisteminin altında seramik karo kullanmak sıcaklığın sabit kalmasına yardımcı olur. Seramik karoları çalışma yüzeyi olarak da kullanabilirsiniz.

Destek ve Koruyucu Malzeme

Pişmemiş ham kili sırlı bir seramik karo üzerine yerleştirip pişirdiğinizde, kilin karoya dokunduğu yerler parlak olacaktır. Bunu önlemek için, öğenizi yalnızca bir parça hurda kopya kağıdına veya bir parça karton üstüne yerleştirin. Endişelenmeyin, kağıt yanmayacaktır. Ancak, mürekkepler kilinize aktarılabileceğinden kağıt üzerine herhangi bir baskı veya yazı olmadığından emin olun.

Yuvarlak boncuklar pişiriyorsanız, onları düz bir yüzeye koymak ve pişirmek hayal kırıklığı yaratır. Yuvarlanmalarını önlemek için akordeon şeklinde boş bir A4 kağıdı katlayın ve boncuklarınızı kıvrımlara yerleştirin. Tek bir yerde kalacaklar ve parlak noktaları olmayacaktır.

Başka bir yöntem, bir parça polyester yorgan keçesi kullanmaktır. Yine, fırında yanmaz ve parçalarınızda parlak bir nokta oluşmasını önler. Heykel çalışıyorsanız ve pişirme sırasında parçanızın bir kısmını desteklemeniz gerekiyorsa, destek için harika bir araçtır. Tamamını desteklemek için bol miktarda polyester elyaf dolgu kullanın.

Yine de, kağıt kullanımı hakkında dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Pişirmeden önce sanat eserinizi kağıt üzerinde çok uzun süre bırakmayın. Kağıt üzerinde yağlı bir nokta oluştuğunu fark edebilirsiniz … bu kilden sızan sıvı plastikleştiricidir. Küçük bir miktar kilinize zarar vermez ancak aşırı miktarda plastikleştirici çıkarsa, eserinizi zayıflatabilir.

Kil projelerinizin kızarmasını önleme

Yarı saydam ve açık renk polimer kil pişirme sırasında kahverengiye dönmeye çok duyarlıdır. Bu yanmanın bir göstergesi değildir ve tehlikeli değildir, ancak sinir bozucudur. Bu, üzerinde çalışmanız gereken şeylerden sadece biridir ve sorunu önlemek veya en azından sorunu en aza indirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlara ulaşmadan önce, ısıtma elemanının çalışmanıza zarar vermesini önlemek için doğru sıcaklıkta pişirdiğinizden ve pişirme sırasında parçalarınızı kapattığınızdan emin olun. İşte deneyebileceğiniz birkaç şey daha.

Minik Eserlerinizi Gömün

Polimer kilinizi fırının sıcaklığından korumak için bir başka strateji, pişirme sırasında kabartma tozu (soda bikarbonatı) içine gömmektir. Mısır nişastası veya tuz da kullanılabilir. Mısır nişastasını fırına dayanıklı bir kaba dökün. bir kaç çukur yapın ve boncuklarınızı içeri koyun. Her şeyi fırında pişirin. Pişirdikten sonra, tozu boncuklardan arındırmanız gerekir. Bazı kullanıcılar mısır nişastasını temizlemenin daha zor olduğunu ve beyaz bir kalıntı bıraktığını bildirmiştir, bu durumda kabartma tozu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ne olursa olsun, yukarıdaki kağıtla aynı nedenden ötürü, boncukları toz içinde çok uzun süre pişmemiş halde bırakmayın. Plastikleştirici yağ muhtemelen boncuklardan süzülebilir ve kırılganlık oluşabilir.

Plak ve Çatlakların Önlenmesi

Plaklar, kürlendikten sonra bir polimer kil parçasının ortasında görünen beyazımsı alanlardır. Hava kabarcığı gibi görünürler, ancak pişirmeden önce ham kilde sıkışmış bir hava olmasa da gerçekleşirler. Yarı saydam ve açık renkli killerde daha belirgindir. Kürlenme sırasında kilde su buharı veya hava birikmesinden kaynaklandığı ve pişirme veya soğutma sırasında sıcaklıktaki keskin değişimlerden kaynaklandığı veya şiddetlendikleri öne sürülmüştür.

Bazen fırınlamadan hemen sonra kil parçasında, görünüşte pişirme sırasında kil kütlesinin genişlemesinden kaynaklanan çatlaklar ortaya çıkar. Ani sıcaklık değişimi de bu sorunun nedeni olabilir.

Hem plaklar hem de çatlaklar için yaygın olarak önerilen bir çözüm, kili termal şok oluşturmadan pişirmektir. Bunu yapmak için, kap içerisine  kilinizi koyun ve soğuk fırına yerleştirin, doğru sıcaklığa getirin ve ardından uygun sıcaklığa ulaşıldığında zamanlayıcıyı başlatın. Pişirdikten sonra fırını kapatın ve öğelerinizi iyice soğuyana kadar fırının içinde bırakın.

Polimer kili birden fazla kere pişirebilir misiniz?

Polimer kilde yeni olanlar için ortak bir sorudur. “Polimer kili birden fazla kes pişirebilir misiniz?” Cevap Evet! Bir kil parçasını ihtiyacınız olduğu kadar çok pişirmenizi engelleyen hiçbir neden yoktur. Aslında, karmaşık eserler için parçalarını ayrı ayrı pişirmek ve sonra pişirdikten sonra monte etmek ve birleştirmek yaygın olarak yapılır. Ham kili pişmiş kile yapıştırmak ve tekrar pişirmek de gayet iyi bir yöntemdir. Bazen belirli efektleri elde etmenin tek yolu budur.

Polimer Kili Yüksek Yerde Pişirme

Yüksek bir yerde yaşıyorsanız, fizik kurallarının pişirme sürelerinize ve sıcaklıklarınıza garip şeyler yapabileceğini zaten biliyorsunuz. Polimer kil pişirme sürelerinizde de ayarlamalar yapmanız gerekebilir. Yüksek rakımlarda yaşayanlar pişirme sıcaklığını yaklaşık 10 ° C  yükselterek ve 15 dakika daha uzun süre pişirerek daha başarılı sonuçlar alabilirler. Yüksekliğinize bağlı olarak deneyiminiz farklı olabilir. Ama her şeyi doğru yapıyor ve hala yetersiz pişmiş kil sonucu alıyorsanızdeğerleri artırmanız gerekebilir.

Alternatif Pişirme Yöntemleri

Mikrodalga

Polimer kili pişirmek için mikrodalga kullanmayın. Mikrodalga ısıtma yöntemidir pişirme değil. Mikrodalga fırına koyulan polimer kil kıvılcımlara ya da buna benzer bir şeye neden olmaz, ama yandığında dumana ve kötü kokuya neden olacaktır!

Kaynatmak

Bazı nedenlerden dolayı, polimer kili pişirmek için kaynar su kullanma  denenebilir. Bazı kullanıcılar bunun işe yaradığını söylüyorlar, ama bu çok gerçekçi değildir. Su, polimer kili pişirmek için çok düşük bir sıcaklık olan 100 ° C (212 ° F) ‘de kaynar. Daha fazla ısıtmanın suyun sıcaklığını artıracağını düşünürsünüz, ama gerçekte öyle değildir. Su 100 derecede kaynar ve buharaşmaya başlar. Denenebilir.

Bununla birlikte, örneğin, su içinde kaynatarak eserinizin bazı parçalarını kısmen pişirebilir birleştirdikten sonra ise tam pişirme için fırına atabilirsiniz.