• 0 258 241 40 22    |    info@polimerkil.com

Sepetinizde hiç ürün bulunmuyor

Genel Polimer Kil Terimleri

İşte polimer kil sözlüğünüz! Her hobinin kendine özgü kelimeleri ve bilmeyenlerin anlayamayacağı benzersiz tanımları olan jargonu vardır. Yeni başlayanlar ilk önce aletlerle, alışma evresiyle ve polimer kil materyalleriyle mücadele ederler, bu mücadeleyi daha da zorlaştıran şey genelde yeni bir kelime dağarcığı oluyor. Yeni başlayanlar için polimer kil ile çalışırken yaygın olarak kullandığımız polimer kil terimlerinin (ve tanımlarının) bir listesini hazırlama ihtiyacı hissettik.

Sıvı Polimer Kil

Sıvı Polimer Kil terimi her zaman karışıklığa neden olur, çünkü sıvı bir şey nasıl olur da kil formuna sahip olabilir? Sıvı ise artık kil değildir, değil mi? Likit Kil adı da verilir. Sıvı Polimer Kil, vinilleri bir macun (diğer bir değişle hamur) haline getiren “bağlayıcısı” olmayan polimer kil çeşididir. 

Plastikleştirici veya Plastifiyan

Polimer kil vinil plastiktir ve esnek hale getirmek için içine plastikleştirici ilave edilmiştir (PVC boru gibi sert olanların aksine). Plastikleştirici, polimer kilin esnek olmasını ve alnızca pişirildikten sonra güçlü ve sert olmasını sağlar. Eski vinil plakları görmüşsünüzdür, biraz fazla esnetirseniz kırılıp paramparça olur. Polimer kil ise plastikleştirici içerdiği için eski bir vinil plak gibi paramparça olmaz, hamur kıvamındadır.

Polimer Kil ile çalışırken kullanılan kelimeler

Form veya kondisyon

Polimer kil işlenmeden bir süre beklediğinde sertleşir ve tekrar ele alıp hemen bir şeyler yapmaya çalışıldığında parçalanma olasılığı artar. Polimer kili daha uygulanabilir hale getirmek için uygulama yapmadan önce yoğurmalı veya açmalısınız. Bunu yapmak için ellerinizi veya akrilik bir oklava  kullanabilirsiniz, ancak çoğu polimer kil sanatçısı erişte yapma makinesini kullanmaktadır. Bu ön işleme sayesinde kilinizin çatlamadan veya parçalanmadan iyi uygulanabilir olup olmadığını, birleşim yerlerinde herhangi bir sorun çıkmayacağını öngörebilirsiniz. 

Makarna Yapma Makinesi

Erişte yapmak kullanılan makineler kullanılıyor. Polimer kil dünyasında en popüler makine Atlas marka olanlar, İtalya’dan geliyor ve bazen ikinci el olarak bile bulunabilir. 

Akrilik Merdane Çubuk

Polimer kil açmak için kullanılan bir tür oklava. Akrilik olmasınınn sebebi ise kil ile reaksiyona girmemesi. Ahşap merdane kilin yağını emebiliyor o nedenle ahşap olanları tavsiye etmiyoruz.

Süzme

Polimer killer fabrikadan yeni çıkmış ve taze ise bazen çok yumuşak olabilir. Kil içindeki fazla yağı  süzerek çıkarabilir ve istediğiniz sertlik seviyesine getirebilirsiniz. Kili akrilik çubuk yardımı ile açıp iki a4 kağıdı arasına yerleştirin, üzerine ağır sayılabilecek bir kitap kotun ve 10-15 dakika kadar bekletin. Süre sonunda kilin içindeki yağın kağıda geçtiğini göreceksiniz. Bu işlem kili biraz daha sert hale getirecektir.

Çamur Kil
Hayır, bu tanımın toprak kil ile herhangi bir ilgisi yok. Çamur Kil, tüm eski veya arta kalan polimer killerinizi birbirine karıştırdığınızda elde ettiğiniz kildir. Karıştırılan renklere bağlı olarak ortaya çıkan renk genellikle pembemsi bir donuk kahverengi olur. 

Çamur, tüm arta kalan killeri karıştırma sonucunda elde ettiğiniz donuk renkli kili tanımlamak için kullanılan polimer kil terimidir.

Kalıp Ayırıcı

Polimer kil kalıplara basılabilir veya herhangi bir doku şeklinin transferi için dokulu cisme bastırılabilir. Ancak kalıba basıldıktan sonra kil yapışabilir, bu nedenle genellikle kalıp ile kil arasına bir kalıp ayırıcı kullanılmaktadır. Bu kalıp ayırıcı genellikle mısır nişastası (mısır unu), yemek sodası, un veya bir otomotiv spreyi kullanabilirsiniz. 

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir