• 0 258 241 40 22    |    info@polimerkil.com

Sepetinizde hiç ürün bulunmuyor

polimer-kil-guvenli-mi

İnternette polimer kil hakkında bir şeyler okumak için zaman harcarsanız, şüphesiz ki huzursuz edici bazı yazılar da okuyacaksınız. “Polimer kilden yapılan şeyleri yiyecekle birlikte kullanmayın”, “Polimer kil için özel aletler kullanın.” ve benzeri başlıklı yazılarda kontaminasyondan çok bahsedilir.

Polimer Kil ürün etiketlerinde kil ile işiniz bittiğinde ellerinizi yıkamanız ve kil ile uğraşırken yemek yememeniz gerektiği söylenir. Aynı zamanda polimer kilin toksik olmadığı da yazıyor. Neler oluyor? Güvenli olan nedir? Ne değildir? Bu konuyu inceleyip “Polimer kil güvenli midir, yoksa sağlığa zararlı mıdır?” sorularının etrafındaki korku ve kafa karışıklıklarını gidermeye çalışacağız.

Polimer Kil Gıda ile Güvenli midir?

Polimer kil doğru pişirildikten sonra bulaşık makinesinde yıkanabilir, ancak bulaşık makinesinin ısısı ve deterjanı polimerin renk değiştirmesine veya zamanla bozulmasına neden olabilir. Sterilizasyon çözeltisinin (bulaşık makinesi deterjanı) ağartıcısı polimer kilin renginin  değiştirmesine ve / veya bozulmasına neden olabilir. Polimer kil üreticileri bu kili bulaşık makinesinde yıkanabilmesi amacıyla üretmezler. Polimer kil gıda maddesi saklamak ve servis etmek için değildir. Bir sanat, el işi, zanaat ve kalıp malzemesi olarak üretilmiştir. Bu nedenle, gıda açısından güvenli bir malzeme olduğunu belgelemek için gerekli testler yapılmamıştır. Ve test edilmediği için gıda ile birlikte kullanımı tavsiye edilemez veya onaylanamaz.

Polimer Kil Zararlı mıdır, Güvenli midir?

  • Başlıca polimer kil markaları test edilmiş ve belirtildiği şekilde kullanıldığında toksik olmadığı onaylanmıştır.
  • Vinil üretiminde kullanılan bazı plastikleştiriciler sağlık riskleriyle ilişkilendirilmiştir, ancak polimer killer uzun yıllardır bu kimyasalları içermemektedir. Uzun zamandır toksik olmayan plastikleştiriciler kullanılmaktadır.
  • Evinizdeki fırında polimer kilin pişirilmesi güvenlidir.
  • Polimer kili yakarsanız, az miktarda tahriş edici buhar yayılabilir, bu durumda odayı havalandırın. (Polimer kili düzgün pişirmeyi öğrenerek bunu önleyebilirsiniz.)
  • Üreticiler, yiyecek kapları yapmak için ürünlerini belgeleyemezler, bu nedenle polimer kilinin gıda ile temas halinde kullanılması onaylanmamıştır.
  • Polimer kilde kullandığınız aletlerinizi mutfakta gidaları kesmek veya karıştırmak için  kullanmamanız en iyisidir.
  • Polimer kil vinildir ve bu nedenle plaj topları, vinil masa örtüleri, akvaryum boruları ve oyuncak bebekleri yapmak için kullanılan malzeme ile aynıdır.

Bütün bunlar aşağıda daha ayrıntılı olarak tartışılmaktadır….

Bir polimer kil üreticisi, örneğin bir sanatçının nasıl bir kase yapacağını bilemez ve garanti edemez. Bir sanatçı tamamen pürüzsüz bir kase yapabilirken, başka biri ise çok sayıda köşesi ve çatlakları bulunan, girintili çıkıntılı bir kase yapabilir. Böyle bir kasenin yeterince temizlenmesi imkansızdır ve bu nedenle ortaya çıkan eserin “gıdada güvenli” olarak kabul edilmesi imkansızdır. İlla yiyecekle birlikte kullanacaksanız, polimer kil ile yaptığınız eserinizi tamamen temizleyebiliyor ve sterilize edebiliyor olmanız gerekir.

Bununla birlikte, polimer kil, masanızın üstünde içine biraz çerez, şeker veya meyve koyabileceğiniz dekoratif bir kase yapmak için güvenli midir? Muhtemelen. Diğer birçok plastikten daha fazla toksik değildir. Ancak genel olarak polimer kil, gıda ile temas eden ürünler yapmak için uygun değildir.

Çatal Bıçak ve Bardakların Polimer Kil ile Kaplanması

Çatal bıçak saplarının veya fincan, kupa ve bardakların dış kısımlarını kaplamak veya süslemek için polimer kilin kullanıldığı görmüşsünüzdür. Polimer kil böyle şeyler için güvenli midir? Evet, polimer kili bu şekilde kullanmak kesinlikle güvenlidir. Gıda ile temas eden bir bölgede olmadığı sürece sorun yoktur. Öyleyse devam edin bardaklarınızı ve kahve fincanlarınızı süsleyin, çocukların çatal bıçak takımına büyük tıknaz ve şişman saplar yapın. Ancak polimer kili gıda ile temas eden bölgeden uzak tutun. Yeterli bir şekilde temizlenip sterilize edilebilmesi için gıda ile temas eden alanları temiz bırakın. Polimer kil ile süslenmiş herhangi bir şeyin de elle yıkanması gerektiğini unutmayın. Bulaşık makinesi, elle dekore edilmiş sanat mutfak gereçlerine karşı nazik değildir!

Polimer kile özel araçlar kullanın

Bir polimer kilinin etiketini kontrol ederseniz, talimatlar size kil için ayrılmış araçlar kullanmanızı ve işinizi bitirdikten sonra veya yemek yemeden önce ellerinizi yıkamanızı söyleyecektir. Bu uyarılar, polimer kilin bir tür toksik kirlenme yaptığı iddiasının yayılmasına  ve insanların korkmasına neden oldu. Öncelikle Polimer kil test edilmiş ve toksik olmadığı onaylanmıştır. Belirtildiği gibi kullanıldığında sizi hasta edecek veya zarar verecek bir şey değildir. Burada anahtar kelime “belirtildiği şekilde kullanıldığında”. Unutmayın.

Genel olarak, polimer kil PVC’den (polivinil klorür) ve bir plastikleştiriciden yapılır. Su borusu olarak da PVC boru kullandığımız bir gerçektir. PVC’nin ne kadar toksik olduğuna dair kabul edilmiş toleranslar vardır.

Polimer kil bir gıda olmadığından yerseniz zararlı olabilir. Üreticiler ellerinizi yıkamanız ve kille çalışmaya özel olarak ayrılmış araçları kullanmanızı söylemek zorundadırlar.  

Plastifiyanlar ne olacak?

Polimer kili söz konusu olduğunda “plastikleştiriciler” terimi etrafında çok fazla söylenti vardır. Öncelikle, bir plastikleştirici, bir maddeyi daha  yumuşak ve esnek hale getirmek için kullanılan bir kimyasaldır. Birçok plastik malzemenin içinde plastikleştirici vardır. Vinil hortumlar, plastik tabaklar, ayakkabılar ve hatta sakız da bile plastikleştirici vardır. Evet, yanlış okumadınız… yenilebilir plastikleştiriciler vardır.

Bir plastikleştiricinin kimyasal özelliklerinden biri, zamanla plastikten dışarı çıkma eğiliminde olmasıdır (bazıları diğerlerinden daha hızlıdır). Eski plastiklerin kırılgan olmasının nedeni budur. Bunun nedeni plastikleştiricinin malzemeden dışarı buharlaşması ve geride kalan kısmın kırılganlaşmasıdır. Yıllar yıllar önce kolayca göç edebilecek küçük moleküler ağırlıklı plastikleştiriciler kullanılıyordu. Fakat onlar tüm dünyada yasaklandı ve artık kullanılmıyor. Modern plastikleştiriciler çok daha büyük moleküllere sahiptir ve plastiğin içine daha iyi yerleştirilirler. Bu da plastiğin daha uzun ömürlü olmasını saplar. Polimer kil ile kullanılan en modern plastikleştiriciler, yeterince pişirildiği takdirde erirler ve PVC molekülleri arasında kilitlenirler.

Ftalat ester adı verilen bir plastikleştirici sınıfı, 90’ların sonunda ve 2000’lerin başında bir endokrin bozucu olarak belirlenmiştir. (Birçok kanser endokrin dokudan etkilenir, bu endişe vericidir.) Bu plastikleştiriciler göç ettiği için ftalat esterlerinin yutulmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir. Özellikle bu endişe bebek biberonları ve çocuk oyuncaklarında dah fazla olmuştur. 2009 yılında ABD, çocukların eşyalarında belirli ftalatları yasaklayan bir yasa çıkardı. Ve polimer kil bir oyuncak olarak kabul edildiğinden, formülasyonu değiştirildi ve bu şüpheli ftalat esterleri artık kullanılmıyor.

Polimer kil üretilirken kullanılan plastikleştiricler çocuk oyuncakları, tıbbi ürünler ve her türlü PVC’de kullanılan toksik olmayan, biyolojik olarak parçalanabilir ve kullanımı güvenlidir. Diğerleri zaten yasaklanmıştır.

Polimer Kilin Güvenle Pişirilmesi

Tabii ki, polimer kilin toksisitesi tartışmaları her zaman pişirme için ayrı bir fırını kullanma meselesini gündeme getirir. Bu gereksizdir. Lütfen biraz zaman ayırın, üreticiler tarafından sağlanan güvenlik bilgilerini okuyun. Polimer kilin toksik duman yaymadığını ve fırında tarif edildiği gibi pişirildiğinde kalıntı oluşturmadığını göreceksiniz. Hatta belirtilenden biraz daha sıcak pişirildiğinde bile kalıntı bırakmaz. (Aslında, profesyoneller arasında 10-20 derece daha sıcak pişirmenin kili daha uzun pişirdiği gibi daha güçlü hale getirdiği iyi bilinmektedir.) Polimer kil yandığında, kostik olan ve akciğerlerinizi yakacak olan hidrojen klorür gazını serbest bırakır. (ancak tam olarak bu gaz toksik değildir). Ancak polimer kil 175 ° C (350 ° F) sıcaklığa ulaşana kadar yanmaz. Fırınınız doğru ısıtıyorsa bu sizin için bir endişe sebebi olmayacaktır.

En iyi sonuçların nasıl elde edileceği, kokuların nasıl en aza indirileceği ve kahverengileşmenin ve renk değişikliğinin nasıl önleneceği de dahil olmak üzere pişirme polimeri kili hakkında daha fazla bilgi için, Polimer Kil Pişirme üzerine yayınlanan yazılarımızı okuyun.

Birçok insan, fırınlama polimer kilinden gelen kokuların hoş olmadığını ve bazı hassas insanlarda baş ağrısına neden olabileceğini bildirmektedir. Bu sizin için bir endişe sebebi ise, o zaman elbette ayrı bir kil fırını edine bilir veya masa üstü ev fırınınızı garaja, depoya veya balkona taşıyarak pişirme işlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca tüm bu olumsuzluklardan kaçınmak için pişirme sırasında kil projenizi örtün, piştikten sonra açmak için kabı balkona veya dışarı çıkarın.

Pişirme talimatlarına uyarsanız polimer kilin toksik duman çıkarmadığından emin olabilirsiniz.

Polimer Kil Güvenlik Riskleri

Polimer kil bir plastiktir ve bu nedenle hayatımızda kullandığımız diğer plastiklerden çok farklı değildir. Su borularımızda kullanılanla aynı plastik olan PVC’ den üretlmiştir. Ancak polimer kilin toksik olmadığı test edilip onaylanmış olsa da, her zaman daha dikkatli olmak ve güvenliği elden bırakmamakta fayda vardır.

Polimer kil ile çalışsanız da çalışmasanız da, hayatınızda her gün yaptığınız gibi vücudunuzun güvenliği ve temizliği ile ilgili makul önlemler almak durumundasınız. Seçtiğiniz hobiden bağımsız olarak, bulunduğunuz ortamı iyi havalandırma, bir işle uğraşırken ona uygun koruma (eldiven veya maske vb) kullanmalı ve daha sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız. Bu genel olarak vücudunuza iyi bakmanın ve sağlıklı olmanın bir parçasıdır. Polimer kil her gün karşılaştığımız diğer birçok plastik türü, endüstriyel yapıştırıcı, sentetik halı, suni deri, ayakkabı tabanı, su borusu ve benzeri  petrol ürününden farklı değildir.