• 0 258 241 40 22    |    info@polimerkil.com

Sepetinizde hiç ürün bulunmuyor

polimer-kil-firin-saati

Polimer kil figürlerinizi, heykellerinizi, boncuklarınızı veya takılarınızı yaptınız ve paketin üzerindeki pişirme talimatlarını okudunuz. Fırınınızın sıcaklığını ayarladınız ve fırını önceden ısıttınız. Polimer kilin ne kadar süre pişirileceğini hesapladınız ve zamanlayıcıyı ayarlayıp, eserlerinizi fırına koydunuz ve beklemeye başladınız.

Ama… polimer kilinin yeterince pişip pişmediğini nasıl anlarsınız?

Zamanlayıcı bip uyarı sesi duyulduğunda polimer kilin tamamen piştiğini düşünüyorsunuz. Evet güzel ama doğru cevap tam olarak bu değil.

Yeni başlayanlar pişmiş polimer killerinin ne kadar esnek olduğunu fark etmeleri ile ve tam olarak pişmediğini varsaymaları gerçekten yaygın bir düşüncedir. Ama aslında durumun bununla pek bir ilgisi yok. Tüm polimer killer, pişirildikten sonra bir dereceye kadar esnektir ve yeterince ince olduklarında düpedüz bükülebilir. Bir parçanın çok kalın olması da çok fark etmez, o da belli bir aşamaya kadar esner. Bunun nedeni, polimer kilin aslında vinil olması ve tıpkı eski bir vinil plak gibi esnek olmasıdır.

Polimer kil, plastikleştiriciler, dolgu maddeleri, stabilizatörler, yağlayıcılar ve renklendiricilerden oluşan bir karışım içerisinde süspanse edilen PVC parçacıklarından yapılmış kalıplanabilir bir plastijeldir. Sıcaklık arttıkça daha viskoz (akıcı) hale gelir. Bu yüzden vücut ısısı ve yaz sıcaklıkları polimer kilini çok yumuşak hale getirebilir. Ancak sıcaklık belirli bir noktaya yükseldiğinde, kildeki vinil parçacıkları birlikte kaynaşmaya ve kil kütlesi sertleşmeye başlar. Kil, parçacıklarının tamamen kaynaşması için yeterince uzun bir süre boyunca doğru sıcaklıkta kalması gerekir. Bunun sonucunda güçlü ve sağlam bir sonuç elde edilirr. Eğer kilinizi yeterince uzun pişirmezseniz, füzyon tamamlanmaz. Kilden yaptığınız eser kolayca kırılır ve parçalanır.

Polimer Kil Ne Kadar Süre Pişirilmeli?

Ne kadar süre? Önemli bir soru. Az pişmiş polimer kil, tamamen pişmiş polimer kil gibi görünür. Füzyon işleminin tamamlandığını gerçekten dokunarak veya bakarak söyleyemezsiniz. Bunu söylemenin tek yolu aslında bir parçayı kırmaya çalışmaktır. Tamamen pişmiş polimer kil  kırılmadan önce bükülür. *** Az pişmiş polimer kili elinize alıp bir parça kırmaya çalıştığınızda ikiye katlanır veya ufalanır. Açıkçası bu kontrol etmenin en mükemmel yolu değildir çünkü kilden yaptığınız eseri kırma riskini almış olursunuz. İyi bir strateji değildir!

Az pişmiş polimer kil, oyulduğunda veya delindiğinde kolayca kırılır, parçalanır, ikiye ayrılır veya ufalanır.

Fırınınızı İyi Tanıyın

En iyi strateji fırının nasıl çalıştığını ve kilin çeşitli sıcaklıklar, süreler ve kalınlıklar için nasıl davrandığını iyi bilmektir. Öncelikle, ayarlanabilir bir fırın, pişirme kapları ve ayrı bir fırın termometresi de dahil olmak üzere iyi bir pişirme setine sahip olduğunuzdan emin olun. Kilinizin kürlenmesi için gereken sıcaklığı elde etmek için hangi ayarın kullanılması gerektiğini görmek için fırınızla denemeler yapın, bu denemeler 110 ° C ila 149 ° C (230 ° F) arasında olabilir. Termometreyi foron camından gözlemleyin ve pişirme döngüsü boyunca sıcaklıkta ne gibi değişimler olduğunu görün. Çoğu fırındaki sıcaklık ekranının yanlış bilgi verdiğini unutmayın. İstenilen sıcaklığı elde etmek için fırını yaptığınız testlere göre tekrar ayarlayın.

Sonra bazı testler yapın. Kil kalınlıklarını çeşitli kalınlıklarda yapın ve farklı miktarlarda pişirin. Hatırlayabilmek için kağıt üzerinde takip edin. Sonra soğuduktan sonra parçaları kırmayı deneyin. Değişen kil kalınlıkları için en iyi pişirme sürelerinin ne olduğunu hemen göreceksiniz. Ayrıca kil gücünün de pişirme süresi ile artmaya devam ettiğini ve çok uzun bir süre pişirmenin size çok daha güçlü bir kil vereceğini fark edeceksiniz. Bu, belirli bir proje için aşırı dayanıklılığa ihtiyacınız olduğunda oldukça işinize yarar bir bilgi olacaktır.

Polimer kile özel ayrı bir fırına sahip birçok kişi, sıcaklığı belli bir dereceye ayarlıyor ve bundan sonra ayar düğmesine asla dokunmuyorlar. Kalınlık, kil çeşidi pişirme süresini etkileyen faktörlerdir. Sonuç olarak, kendi fırınınızı tanırsanız genellikle sorun yaşamazsınız. Tecrübe kazandıkça daha mükemmel sonuçlar elde edeceksiniz.

“Her ihtimale karşı” Daha Uzun Pişirme

Elbette testlerle uğraşmak istemiyorsanız yapacağınız tek şey “daha ​​uzun süre” pişirin. Çoğu polimer kil profesyoneline sorarsanız, her şeyi ortalama bir saat pişirdiklerini söylerler. Ya da daha uzun. Daha kalın ve daha büyük parçalar için birkaç saat pişirebilirler. Daha uzun pişirme, kilinizi yakmaz. Daha uzun pişirme aynı zamanda daha güçlü kil projelerine sahip olabilirsiniz.

Kiliniz yanıyorsa, fırının sıcaklığı çok yüksektir. Sorun pişirme sürelerinize ilgili değildir sıcaklığı tekrar tekrar ayarlayın!

Bununla birlikte, daha uzun pişirme süreleri, bazı renkli polimer killerin renklerinin koyulaşmasına neden olabilir. Beyaz ve yarı saydam olanlar biraz kehribar veya kahverengiye dönüşebilir. Kırmızı, sarı ve fuşya renkli olanlar koyulaşabilir. Bu, kilinizin yandığı anlamına gelmez. Bu koyulaşmayı önlemek veya en azından azaltmak için, pişirme sırasında daima polimer kil projelerinizin kapalı bir kap içerisinde olduğundan emin olun. Bu, üst üste kapatılmış bir alüminyum folyo kabı kadar basit veya bir dizi özel kavurma tavası kadar karmaşık bir sistem olabilir. Kili örtmek  fırının sıcaklığından koruyacak ve pişirme sırasında meydana gelen renk kaymalarını önemli ölçüde azaltacaktır.

Paket Önerileri

Peki paket önerileri neden daha uzun pişirmenizle ilgili bir şey yazmıyor?  Üreticilerin tüm tüketiciler için genel talimatlar yazması gerektiğini unutmayın. Ve çoğu fırın çılgınca yanlış sıcaklık değerleri üretir. Bu nedenle, yeterli pişirme süresi ile birçok fırının çok sıcak olabileceği ve kilin yanmasına neden olabileceği gibi sinir bozucu bir gerçeklik arasında bir denge sağlayan talimatlar vermek zorundadırlar. Paket üzerindeki talimatlar, çoğu tüketici için yeterli sonuç verecek olanlardır. Mükemmel ve kontrollü koşullar için en iyi sonuçları verecek şekilde tasarlanmamıştır. Mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için polimer kiliniz için mümkün olan en iyi pişirme koşullarını oluşturmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Pişmemiş Polimer Kile Ne Yapılır?

Az pişmiş polimer kiliniz olduğunu fark ederseniz ne yapmalısınız? Neyse ki, polimer kilden yaptığınız eserinizi tekrar doğru sürede ve doğru sıcaklıkta tekrar pişirebilirsiniz.