• 0 258 241 40 22    |    info@polimerkil.com

Sepetinizde hiç ürün bulunmuyor

sert-polimer-kil

Eski, sert, ufalanan polimer kil yeniden kullanılabilir mi? Bazı nedenlerden ötürü, bazı polimer kil markaları ve formülasyonları nedeniyle, çok uzun süre bekletildiğinde veya yüksek sıcaklıklarda saklandıklarında sertleşir ve ufalanırlar. Bir haftalık ekmek gibi kurur. Bu durum her markada veya her kilde olmaz.  Altı aydır beklediğinde işlenemeyecek kadar katılaşan kil olduğu gibi on yaşında olan ve  mükemmel esnek ve yumuşak killer de olabilir.

Eğer bir projenin ortasındaysanız ve ihtiyacınız olan rengin sertleşmiş olduğunu fark ederseniz ne yaparsınız? Kil yeniden kullanılabilir mi, kurtarılabilir mi?

Sert, ufalanan polimer killer yeniden kullanılabilir mi?

Eğer kil kırıntılarını bir araya getirip tekrar çalışılabilir kıvama getirebilirseniz, kil kurtarılabilir.

Polimer kil yumuşatıcıları ve mineral yağlar kili yumşatmak için kullanılabilir fakat küçük miktarlarda kullanmak gerekir. Fazlası kili zayıflatabilir.

Bunları karıştırmak için elle yoğurma, bir kil presi, bir merdane veya bir mutfak robotu kullanılabilir.

Kili biraz ısıtmak işinizi kolaylaştırır. Vücut ısısı normalde kil için idealdir. Bunun yerine bir sıcak su torbası kullanabilirsiniz veya kili kilitli poşet içerisine koyup yaklaşık 40 derecelik sıcak musluk suyuna batırabilirsiniz.

Piyasadaki RollClay haricindeki tüm polimer killer ithaldir ve tüketiciye ulaşana kadar uzun süre beklemektedir. Üretim, depolama, taşıma, gümrükte bekleme, tedarikçide bekleme, uygun olmayan koşullarda depolanması ve benzeri süreçler kilin sertleşmesine neden olabilir.

En taze polimer kil bizim gibi direkt üreticiden tüketiciye sisteminde bulunmaktadır. Sert polimer kilin yumuşatılması zor bir iştir ve bununla uğraşmaktansa yeni, taze kil satın almayı tercih edebilirsiniz.

Sert polimer kil nasıl yumuşatılır

Polimer kil zaten fırınlanmadıkça (kürlenmedikçe), yeterli özveri ve çalışma ile tekrar hayata döndürülebilir. Sert polimer kili yumuşatma yöntemi, onu daha esnek ve uygulanabilir hale getirmek için forma sokma ve/veya yeni katkılar eklemenin bir kombinasyonudur.

Genel olarak, temel prosedür kili küçük parçalar halinde bir bıçakla doğramak veya el yardımı ile kopararak ufalamaktır. Sonra biraz polimer kil yumuşatıcı, mineral yağ,  bebek yağı veya sıvı polimer kil ekleyin. İyice karıştırın, bir kilitli torbaya koyun ve birkaç gün beklemeye  bırakın. Bu süre zarfında eklenen sıvı sert kile işleyecek ve kil yumuşayacaktır. Daha sonra, bir arada tutup yoğurmalısınız. Eğer yeterli kıvama gelmezse işlemi daha fazla sıvı ile tekrarlamanız gerekebilir. Yeterli zaman harcanırsa, bu şekilde kili eski haline getirmek çok zor değildir.

Eğer kiliniz biraz sertse ve istediğinizden daha fazla çatlıyorsa, içine yarı saydam kil ekleyebilirsiniz. Yarı saydam kil tipik olarak opak kilden daha yumuşaktır ve biraz sert kili yumuşatmak için idealdir.

Bir diğer yöntem ise kili lastik bir tokmakla dövmekten geçiyor. Bu kilin yumuşama sürecinin başlamasına yardımcı olacaktır (ve ayrıca çok eğlenceli olabilir). Kili ne kadar çok döverseniz, o kadar iyi sonuç alırsınız.  Ancak kil çok ufalanırsa, bu bile yeterli olmaz ve kilinizi daha da yumuşatmak için yukarıdaki malzemelerden birini eklemeniz gerekir.

Bütün sertleşmiş polimer killer kurtarılabilir mi?

Polimer kil ortalama 100 – 130 decere fırında 10 – 20 dakika fırınlanmadığı sürece, İzmir’de yaz aylarında güneşte sıcak bir arabada bırakılsa bile yeterli zaman ve emek verildiğinde, en sert olanı bile yumuşatılabilir. Çözücü ve katkı maddelerinin eklenmesi kilin davranış biçimini değiştirir. Kilin taze, yeni kil kadar iyi performans göstermeyebilir, bu nedenle son derece teknik bir iş yapıyorsanız, taze kil ile çalışın. Ama sadece boncuk çekirdeği yapıyorsanız veya sadece eğlenmek için polimer kil ile oynuyorsanız eski kili canlandırmayı deneyebilirsiniz. Ama asıl soru gerçekten zamanınızı harcadığınıza değer mi?