• 0 258 241 40 22    |    info@polimerkil.com

Sepetinizde hiç ürün bulunmuyor

polimer-kil-sicaklik

Bu yazıda pişirme sıcaklığının polimer kil projelerinizde iyi sonuçlar alma üzerinde neden bu kadar önemli olduğu üzerinde duracağız. Polimer kil pişirirken, sıcaklık her şeydir! 

Polimer kili hangi sıcaklıkta pişirmelisiniz?

Tüm fırınlar uzanır, bu nedenle gerçek sıcaklığın ne olduğunu doğrulamak için bir termometre alın. Doğru sıcaklığı elde etmek için kadranı ayarlayın.

  • Polimer kil ile iyi bir pişirme için sıcaklık önemlidir!
  • Eğer kiliniz yanıyorsa, fırınız çok sıcaktır.
  • Çoğu polimer kil beklediğinizden daha fazla ısıya dayanıklıdır. Önerilen ayarın 1 ° üzerinde olsa da anında yanmaz.
  • Fırın 190 ° C’ye yakın olmadığı sürece polimer kil yanmaz ve siyaha dönmez.
  • Sıcaklığı yanma korkusundan düşürürseniz doğru kürlenme olmayacağı için tam pişmemiş eserler elde edersiniz.
  • Farklı markaların farklı önerilen sıcaklıkları vardır. Çoğu durumda, etiketteki sıcaklığı hedefleyin.
  • Çoğu fırının sıcaklık kontrolü kötüdür, bu nedenle kırılma veya kızarma durumunda pişirme en olası suçlu fırındır. 

İnsanlar genellikle polimer killeriyle iyi sonuçlar elde etmekte zorlandıklarında yardım için araştırma yapmaya başlarlar. Ve bazı araştırmalardan sonra, neredeyse her zaman sorunların polimer kil projelerinin yanlış bir sıcaklıkta pişirilmesinden kaynaklandığını anlarlar. İyi sonuçlar elde etmek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri fırın termometresine yatırım yapmaktır. Pahalı değildirler ve genellikle 30 ila 100 TL arasında internette veya mutfak eşyaları mağazasında bulunabilirler. Her fırın birbirinden farklıdır ve çoğu, ayarladığınızdan çok daha farklı bir sıcaklıkta, çok sıcak veya çok soğuk olarak çalışacaktır. Fırının “önceden ısıtılmış” ışığı yandığında bile doğru pişirme sıcaklığına ulaşması daha zaman alabilir. Kontrol etmek her zaman en iyisidir. Fırınınızı iyi tanıyın, modelinin ne olduğuna dikkat edin. Hızlı bir şekilde doğru sıcaklığa ulaşıyor mu? Sıcaklığı koruyor mu yoksa çılgınca değişiyor mu? Bu o kadar önemli bir faktördür ki, bazı profesyoneller, birinin yanlış olması durumunda iki termometre almayı bile tavsiye ediyorlar!

Polimer Kili Az Pişirmek

Pişmemiş polimer kil yumuşak olabilir, ufalanabilir ve kolayca kırılır. Büyük bir eserde, merkezdeki pişmemiş kil tüm parçanın zayıflamasına neden olur. Polimer kil projelerinizi önerilen sıcaklıktan daha az olmamak üzere en azından doğru süre boyunca pişirmek son derece önemlidir. Aslında, parçanızı daha uzun süre pişirmek parçanızı daha da güçlü hale getirecektir.

Bazen insanlar killerini yakmaktan veya kavurmaktan korktukları için polimer kili düşük sıcaklıkta pişirmeye çalışırlar. İçiniz rahat olmalı çünkü polimer kil sıcaklık 177 ° C’ye ulaşana kadar parçalanmaz ve yanmaz.  Fırınınızın düzgün çalıştığını ve doğru sıcaklığı ayarladığınızı varsayarsanız, kilinizi yakmaktan daha yüksek bir olasılıkla daha düşük bir sıcaklıkla pişirmeye çalışıyorsunuzdur.

Polimer Kili Fazla Pişirmek

Kavurulmuş ve yanmış polimer kil oldukça kötü hissettirir. Yanmış plastiklerin nasıl koktuğunu düşünün! Yanmış polimer kil az miktarda tahriş edici ve kostik hidrojen klorür gazı açığa çıkarır. Kilinizi yakarsanız, fırını kapatın, pencereleri açın ve havası temizlenene kadar açık bırakın. Aynı  tavuk yemeğini yaktığınız gibi. Havalandırdıktan sonra herhangi bir “zehirli atık temizliği” ya da alanın dekontaminasyonunu yapmanıza gerek yoktur. Oda ve fırın bir süre kötü kokacak olsa da (mikrodalgada patlamış mısır yakmaktan farklı değildir) o kadar da berbat bir durum değildir.

Fırında yanlış sıcaklığı ayarlamazsanız, fırında unutmazsanız, fırın arızalanmazsa veya eseriniz  rezistansa çok yakın değilse polimer kilinizi kolay kolay yakamazsınız. Başka bir şey, başka bir kişi gelip fırını yemek yapmak için ön ısıtmaya çevirdiğinde fırında soğutmaya bıraktığınız bir çalışmanızın olmadığını kontrol edin.

Rezistanslı fırınlar, polimer kil projelerinizin “kızarmasına” yol açabilecek sıcaklık dalgalanmaları ile ünlüdür. Birçok kişi ev fırınlarını kullanmanın bir şekilde tehlikeli olduğu korkusundan rezistanslı ucuz bir fırın alıp kullanmayı tercih eder. Ama dikkatli olmanız ve bu sıcaklık dalgalanmalarından nasıl korunacağınızı bilmeniz gerekmektedir.

Polimer Kilin Kızarması veya Koyulaşması

Fırınınız kili yakmasa bile, ısıtma elemanının (rezistans) yanına yerleştirildiğinde ekmeğin kahverengiye dönmesine benzer şekilde renk bozulmasına neden olabilir. Yarı saydam ve daha açık renkli killer çok daha hassastır. Bunu önlemenin bazı yolları var fakat o başka bir yazının konusu. Ancak, fırınınızın sıcaklığının düşürülmesinin çözüm olmadığını unutmayın. Sıcaklığı düşürmek sadece yetersiz, zayıf projelerle sonuçlanır.

Farklı Killeri Karıştırısam Hangi Sıcaklıkta Pişirmeliyim? 

Bazen, özellikle artık killerden bir şey yapıyorsanız, birden fazla polimer kil markasını kullandığınız bir projeniz olacaktır. Peki bu proje hangi sıcaklıkta pişirilmelidir? Kendi deneyimlerimizden yola çıkarak her zaman karışımdaki tüm markaların ihtiyaç duyduğu en yüksek sıcaklıkta pişirme yapılmalı. 

Bir istisna, örneğin bir kedi heykelciğinin gövdesini başka ve kulaklarını başka marka kilden yaptıysanız tam bir pişme sağlamak için vücudu daha yüksek sıcaklıkta pişirip ve sonra kulakları uygular ve daha düşük sıcaklıkta ikinci bir pişirme yapabilirsiniz.